Elégedettségi felmérés: DVS rendszer

2018.08.26

Az Ottobock megbízásából készült kvalitatív pszichológia vizsgálatból kiderült, mennyire fontosak a protézis egyedi alkotóelemei

Protézisviselők elégedettségét vizsgálták a Dinamikus vákuumrendszerrel kapcsolatban

Az Ottobock megbízásából készült kvalitatív pszichológia vizsgálatból kiderült, mennyire fontosak a protézis egyedi alkotóelemei. A vizsgálat azokra a változásokra fókuszált, amelyeket a protézisviselők a Dinamikus vákuumrendszer (DVS) használatával éltek meg. A speciális vákuum pumpa a protézisnek az a központi eleme, amely vákuumot képezve minden helyzetben gondoskodik a protézis biztonságos függesztéséről/rögzítésről a végtagon. Egy független marketingkutató intézet csaknem 30 protézisviselőt kérdezett meg 18 és 86 év között Németországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban.

Biztos kapcsolat a protézissel

A DVS megerősíti a protézisviselő és a protézis közötti kapcsolatot. Teszi ezt egyrészt technikailag, biztosabb rögzítéssel, másrészt emocionális módon. „Jobb napokon a DVS-sel már-már úgy érzem, minta a saját lábamon járnék. Harminc éve hordok protézist, de ilyet még soha nem éltem át” – meséli az 59 éves Erna, aki autóbalesetben veszítette el mindkét lábát. Csökken a protézissel szemben érzett idegenség, ahogy azt a 46 éves, Egyesült Államokban élő David is tanúsítja: „Olyan, mintha a részem lenne.” A DVS-sel ellátott protézis biztosabb rögzítésének és jobb felfekvésének köszönhetően még biztonságosabbnak érzik a mozgást a felhasználók. Ezáltal a járásuk stabilabbá és természetesebbé válik.

Fokozott aktivitás a hétköznapokban

A biztonságos járás növeli a protézisviselők mozgékonyságát, és aktívabb életformát tesz lehetővé számukra. Újfajta szabadságérzetet teremt minden egyes elfoglaltság, legyen szó a gyerekekkel való bolondozásról és játékról, sporttevékenységről vagy koncerten való táncolásról. „Könnyebbé válnak a hétköznapok, főleg mert az ember végre eleget tehet az anyaszerepének” – árulja el a 39 éves Júlia, akinek sportsérülés miatt amputálták a lábát. „Ezt a protézist nyolc óránál hosszabb ideig is viselhetem, és egész nap gond nélkül úton lehetek” – teszi hozzá David: „Végre elhiszem, hogy én is képes vagyok dolgokra, még a rendszeres sport is visszatért az életembe.”

„A felmérés bizonyította számunkra, hogy a protézis kisebb elemeinek is óriási hatása lehet. A felhasználók valódi előrelépésként értékelték a DVS-t az általuk előzőleg használt megoldásokhoz képest” – foglalja össze Matthias Regenhardt, az Ottobock marketingmenedzsere: „Számunkra a legnagyobb siker, hogy a protézisviselők jóval pozitívabban élték meg a hétköznapokat.”

Így működik a DVS

A DVS egy aktív vákuumpumpa, amely alig látható módon a protézistokban foglal helyet. A protézis felvételekor a pumpa és a liner mágnessel kapcsolódik egymáshoz. A protézistokban pár lépés után vákuum keletkezik, amely biztonságosan a helyén tartja a protézist.


Hírek áttekintése